- Spis langsomt – sæt tempoet ned
Hvis du spiser dit måltid på under 20 minutter, så kan hjernen ikke nå at få signal om, at du er mæt. Mange af os spiser på 10 minutter – og tager så lige en ekstra portion, fordi vi ikke har nået at modtage mæthedssignalet.
Her er nogle fif til, hvordan du sætter tempoet ned i spisesituationen og skaber fokus:
- Læg kniv og gaffel fra dig imellem hver bid, du spiser
- Snak ikke når du har mad i munden
- Spis ikke, når nogen snakker med dig
- Drik et glas vand, før du går i gang med måltidet
- Spis på mindre tallerkener, så du får spist mindre portioner
- Vej din mad af, så du vænner dig til, hvad du gerne må spise
- Tyg maden grundigt, og nyd smagen
- Sæt et minutur på 20 minutter, når du begynder at spise, så du får mærket efter din mæthed
- Sluk for fjernsyn, iPad eller andet, som forstyrrer din spisesituation
- Få søvn nok
Når du har sovet for lidt, producerer din krop mere af sulthormonet ghrelin og mindre af mæthedshormonet leptin. Hvis du skal tabe dig, så er disse to hormoner klart de vigtigste. Forskningsresultater har vist, at søvnmangel øger din lyst til mad. Mangel på søvn skubber dig i retning af alle de madvarer, som du ved, at du ikke bør spise. Belønningsområdet i hjernen får en øget aktivitet ved mangel på søvn. Derfor får du ved søvnmangel tendens til at spise mere chokolade, slik og andre madvarer, som er knapt så gode for et vægttab.
- Tag hånd om din stress
Kronisk stress påvirker mange af kroppens hormoner, bl.a. danner du mere af sulthormonet ghrelin, så du får en øget appetit. Binyrebarkhormonet producerer større mængder af stresshormonet kortisol, som øger din sult, og får fedtet til at sætte sig på mave, hals og bryster. De fleste mærker det som en trang til søde sager som ved for lidt søvn. Hvis du ikke har mulighed for at ændre din stresssituation, kunne du måske dæmpe stressen ved at gå en tur, dyrke yoga, meditere eller tage en powernap.
- Spring ikke måltider over
Det er ikke hensigtsmæssigt at blive skrupsulten, for så vil du nemt komme til at spise for hurtigt og på den måde kunne komme til at overspise. Det kan du modvirke ved at have nogle nødrationer med dig, hvis du kan risikere at komme i situationer, hvor dine måltider ikke kan overholdes. Det kunne være frugt, nogle gulerødder, lidt nødder eller en grovbolle.
- Gør din mad lækker og indbydende
Sørg for, at du har smagt din mad til, så den dækker dine smagssanser, og anret den, så den ser lækker og indbydende ud. Du kan læse mere om smag i mit blogindlæg ”Mad der smager af noget, gør dig mæt efter et måltid.”
- Analysér din sult – er du sulten, eller er det andre signaler, som du forveksler med sult
Det kan være, du forveksler sult med tørst, fordi du har drukket for lidt. Så prøv lige med et glas vand, hvis du føler sult uden for et planlagt måltid.
Du hører måske til dem, som kommer til at trøstespise af kedsomhed, stress, vrede, træthed eller tristhed. Prøv at gå en tur – eller find noget andet, som kan aflede dine tanker, så du ikke får spist på følelser som en trøst. Det gør dig bare mere ked af det på den lange bane.
- Før en kostdagbog
Hold øje med, hvad du spiser i løbet af en dag, så din krop får det rigtige brændstof tilrettet lige nøjagtigt dit behov. Det er rigtig svært at holde styr på det i hovedet, og med en god kostdagbog er det langt lettere at planlægge både dine indkøb og dine måltider for de enkelte dage. Ønsker du at spise i forhold til din kosttype, så kan du bruge min Kostkalender, som du finder link til nedenfor