At føre en kostdagbog fordobler dit vægttab

Det største forskningsforsøg på 1685 personer viser med al tydelighed, at man fordobler sit vægttab, hvis man fører en kostdagbog. *

Amerikanske forskere har ifølge en undersøgelse fra Kaiser Permanentes Center for Health Research dokumenteret, at det at føre en kostdagbog over sit kostindtag, er et væsentligt våben i kampen mod kiloene.

De, der førte kostdagbog, tabte dobbelt så meget som de, der ikke noterede deres fødevareindtag ned.

Det er nemt at bruge min KostKalender, men er du i tvivl om hvordan du bedst kommer i gang, så gennemgår jeg det her.

Al den den information, du har brug for, er samlet i min KostKalender.
Du får den i shoppen her 

KostKalender indeholder:

Kostvejledningen

Feltlisten – med alle de mest almindelige råvarer angivet i felter

Kostdagbogen – med 7 ugedage og en ugeoversigt til 24 uger

Hvordan starter jeg med at skrive i min kostdagbog?

  • Du får regnet ud, hvor mange kalorier du må spise på en dag og omregner dem
    til felter (60 Kcal pr. felt). Kostvejledningen giver dig en grundig gennemgang.
    Du finder også  felterne udregnet for mænd og kvinder, både til et vægttab eller vedligeholdelse af vægten.
  • Så skal du finde din kosttype, så du får den optimale kostsammensætning,
    som gør dig mæt. Læs i kostvejledningen om de 3 kosttyper.
    Her  finder du også et skema for din kosttype med den optimale sammensætning
    af protein, fedt og kulhydrat – angivet i farver.

Jeg plejer at sige til mine klienter:

Begynd med at notere alt det, du spiser i din kostdagbog en almindelig dag.
Om aftenen gennemgår du det hele og omregner det, du har spist i løbet af dagen, til felter.

Lad os sige at du må spise 34 felter, hvis du vil vedligeholde din vægt.
Hvis du ønsker et vægttab må du spise 24 felter.
Hvis du er type B og vil tabe dig som kvinde, er din fordeling protein 6 felter, fedt 9 felter og kulhydrat 9 felter.

Når du har beregnet felterne på det, du har spist i løbet af dagen, kan du hurtigt se,
om du har spist for mange felter, og om fordelingen er korrekt.

I vores kostplan er der ikke noget, som er forbudt – men alt har en pris.
Det vigtigste er, at ramme det antal felter, du har beregnet dig frem til i den rette fordeling.

Det kan være, at kulhydrat-felterne er for høje og fedt-felterne for lave – men protein-felterne er ok.
Så kan du se, om der er nogle af de spiste kulhydrater, som du sagtens kan undvære.
Det kan være dit brød, som skal halveres eller undværes og erstattes af en ekstra skive ost, nødder på din salat eller lidt mere olie.
På den måde kan du rette fordelingen i din kostsammensætning, så du får den mæthed, du har brug for.

Madplanen er en super løsning til hverdagen.

Du kan hente opskrifter på KostKalender.dk
Opskrifterne er feltberegnet og opdelt i kosttyper
– samt sorteret i morgenmad, frokost og aftensmad, snacks.

Den gode start

  • Menuplan til en hel uge
  • Indkøbsseddel til hele ugen
  • Forsøg at købe ind til hele ugen på én gang
  • Køb ikke ind på tom mave

Aftensmad:
Det er her, der er mest variation i kosten, som skal handles ind, og
her hjælper madplanen dig rigtig meget.

Frokost
Det kunne måske være en god ide at planlægge at spise rester fra aftensmaden, med nogle gode fibre til i form af grove grøntsager, fiberrigt brød og evt. en dressing – alt tilpasset din kosttype.

Morgenmaden
Jeg vil foreslå at du får feltberegnet de versioner, som du oftest spiser.
De fleste spiser tit det samme hver morgen i hverdagen.

Dem kan du beregne i felter, så de er lige til at skrive ind i kostdagbogen som en hel ret.

Færdig beregnede opskrifter.
Du har sikkert nogle standardopskrifter, du laver tit.
Dem kan du også feltberegne og skrive ind på notesiderne, og sætte dem bag ved feltlisten.

*”Keeping A Food Diary Doubles Diet Weight Loss” Hollis, J.,American Journal of Preventive Medicine, August 2008; vol 35.

 

Husk – drik masser af vand

Du skal drikke meget vand, gerne 1½-2 liter om dagen.

Hvis du føler dig sulten, så prøv at drikke et glas vand.

Drik gerne et glas inden et måltid.

Så kommer du ikke til at spise for meget på grund af tørst.

Det kan være svært at skelne tørst fra sult fra hinanden.

Hvor længe skal jeg skrive kostdagbog?

Det kan være alt fra 1 måned til du er i mål med din kostomlægning.

Dog skal det være så lang tid, at du får lært dine nye kostvaner at kende, så du får den optimale mæthed.

Det skulle gerne blive et varigt vægttab, og KostKalender har sider til 24uger.

Der er også en ugeoversigt – hvor du kan notere motion, arbejde, humør, energi og vægttab for ugen.

Ærlighed er vejen frem

Hvis du ønsker at tabe dig, er det meget vigtigt, at du er ærlig over for dig selv.

Når du skriver den mad du spiser, skal du sørge for at skrive ALT ned.

Selv de mindste ting – så du i sidste ende kan spore de dårlige vaner,  der forhindrer dig i at tabe dig.

Er du nysgerrig efter at vide hvilken kosttype du er, så kan du tage min quiz, der giver dig en god indikation.

Fakta

  • Bugspytkirtlen er en aflang, tynd kirtel, som ligger på tværs lige bag og nedenfor mavesækken
  • Bugspytkirtlen producerer enzymer, som er nødvendige, for at tarmen kan fordøje maden, samt hormonerne insulin og glukagon, som spiller en central rolle i reguleringen af blodsukkeret i kroppen
  • Glukose er en form for sukker, som findes i forskellige typer mad
  • Glukose er hovedenergikilden til alle cellerne i kroppen

Når du spiser i forhold til din kosttype, kan du tabe dig og holde vægten

Hvis du drømmer om at tabe dig, så har jeg den optimale løsning til dig.

Min KostKalender guider dig til at spise efter din kosttype, og felterne hjælper dig med at sammensætte den optimale kost til din kosttype.

Kostkalenderen er nem at gå til, og du behøver ingen særlig viden.
Felterne lærer dig hurtigt, hvor meget og hvad du kan spise for at blive mæt og tabe dig på en sund måde, der tager hensyn til din blodsukkertype. Med felterne til at guide dig bliver der ikke som sådan tale om en fastlagt kur.