Kulhydrater er ikke bare kulhydrater

Der findes mange forskellige kulhydrater, og de påvirker ikke dit blodsukker lige hurtigt efter et måltid. Derfor rangordner man kulhydrater på en skala fra 0 til 100 i et såkaldt glykæmisk indeks (GI), alt efter hvor hurtigt de virker.
Har en fødevare et højt GI, fordøjes og optages den hurtigt, hvilket giver hurtige og høje udsving i blodsukkeret. Fødevarer med lavt GI, fordøjes og optages langsomt og giver derfor langsommere og mindre stigninger i blodsukkeret.

De vejledende værdier for glykæmisk indeks er:

  • Over 70 – højt GI
  • 55-70 – medium GI
  • Under 55 – lavt GI

Selvom en fødevare har et højt GI, kan den godt være sund, ligesom fødevarer med et lavt GI kan være mindre sund. Gulerødder har fx et højt glykæmisk indeks (72), mens chokolade (49) har et lavt glykæmisk indeks. Fedt er med til at sænke optagelsen af sukker i blodet, og fødevarer, der både indeholder fedt og sukker, kan derfor have et lavt glykæmisk indeks.

Her er en Guide til Glykæmisk indeks. Det kan hjælpe dig til at vælge de madvarer, der er positive for dit blodsukker. Især type C, som dårligst optager kulhydrat, kan have glæde af at vælge lavt GI.

Men husk, at det er kalorierne, som tæller, også i fødevarer med lavt GI.

Fødevarer

Brød
Lavt GI: Fuldkornsbrød med hele kerner, flerkornsbrød, rugbrød.

Medium GI: Croissanter, wienerbrød, muffin, pitabrød, speltbrød, tacoskaller, fuldkornsbrød med formalede kerner, fuldkornsknækbrød, fuldkornstoast, fiberbrød,

Højt GI: Bagel, baguette, toastbrød, ciabattabrød, glutenfrit brød.

Pasta og ris (hold især igen hvis du er type C)
Lavt GI: Fuldkornspasta, frisk pasta og tørret pasta kogt al dente, basmatiris, parboild ris.

Højt GI: Risottoris, hvide ris (alle typer)

Morgenmadsprodukter
Lavt GI: All-Bran Flakes, grovvalsede havregryn, mysli uden tilsat sukker, Havrefras

Medium GI: Frosties, Special K

Højt GI: Cheerios, Coco Pops, cornflakes, sukkerristet mysli, Rice Krispies

Grøntsager
Lavt GI: Agurk, asparges, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, bønner (alle typer), champignon, courgette, fennikel, grønne ærter, gulerod, kikærter, kål (alle typer), linser, løg, majskolbe, peberfrugt, porre, salat, selleri, spinat, tomat, kolde kartofler

Medium GI: Kogte kartofler, rødbede

Højt GI: Kartoffelmos

Frugt
Lavt GI: Appelsin, tørret abrikos, nymoden banan, æble, fersken, grapefrugt, jordbær, kiwi, blomme, pære, svesker, vindruer, bær (alle typer)

Medium GI: Ananas, abrikos, fersken på dåse, overmoden banan, mango, honningmelon, vandmelon, papaja, rosiner.

Mejeriprodukter
Lavt GI: Mælk (alle typer), sojadrik, yoghurt naturel, skyr naturel, A-38 naturel, ymer, de fleste frugtskyr og frugtyoghurt

Nødder
Lavt GI: Cashewnødder, hasselnødder, peanuts, valnødder, mandler, pistacienødder

Søde sager med tomme kalorier
Lavt GI: Flødeis, chokoladekage, frugtkage, kiks, chokolademousse, æble-kanel muffin, Nutella, vaniljebudding, mælkechokolade, syltetøj.

Medium GI: Digestive-kiks, Marsbar, muffin, myslibar, pandekager, sportsbar/powerbar, Snickers

Højt GI: Riskager, doughnuts, småkager, vaniljevafler, vafler, vingummi, lakrids

Drikkevarer
Lavt GI: Ananassaft, appelsinjuice, æblemost, grapefrugtjuice, gulerodssaft, tomatjuice, vin

Medium GI: Sodavand og øl

Højt GI: Risdrik

Kostfibre – ufordøjelige kulhydrater

KOSTFIBRE er ufordøjelige kulhydrater, der ikke nedbrydes af mave-tarmkanalens enzymer, og når tyktarmen ufordøjet. Her bliver de helt eller delvist nedbrudt af bakterier.

Kostfibre har positiv effekt på vores sundhed og er en vigtig faktor i en sund livsstil. Særligt ved vægttab kan kostfibre være en vigtig del af diæten.

De vigtigste effekter ved kostfibre er:

  • Kostfibre gør, at maden bliver i mavesækken i længere tid, så du føler dig mæt i længere tid efter et måltid. Da kostfibre binder vand, hjælper de også transporten i tyndtarmen og på den måde er de med til at forebygge forstoppelse, hvis du drikker 1-1½ liter vand om dagen.
  • Hvis du skal spise mindre kalorier for at opnå et vægttab, er det meget vigtigt at du føler dig mæt. Her hjælper kostfiber med mætheden, fordi de fylder mere på tallerkenen, og du skal tygge mere, så du oplever, at du føler dig mere mæt.
  • Kostfibre påvirker også tarmfloraen i en positiv retning. De fremmer de gode bakterier, som er nødvendige i tarmsystemet for at undgå sygdomsfremkaldende bakterier.

Er du nysgerrig efter at vide hvilken kosttype du er, så kan du tage min quiz, der giver dig en god indikation.

Fakta

  • Bugspytkirtlen er en aflang, tynd kirtel, som ligger på tværs lige bag og nedenfor mavesækken
  • Bugspytkirtlen producerer enzymer, som er nødvendige, for at tarmen kan fordøje maden, samt hormonerne insulin og glukagon, som spiller en central rolle i reguleringen af blodsukkeret i kroppen
  • Glukose er en form for sukker, som findes i forskellige typer mad
  • Glukose er hovedenergikilden til alle cellerne i kroppen

Når du spiser i forhold til din kosttype, kan du tabe dig og holde vægten

Hvis du drømmer om at tabe dig, så har jeg den optimale løsning til dig.

Min KostKalender guider dig til at spise efter din kosttype, og felterne hjælper dig med at sammensætte den optimale kost til din kosttype.

Kostkalenderen er nem at gå til, og du behøver ingen særlig viden.
Felterne lærer dig hurtigt, hvor meget og hvad du kan spise for at blive mæt og tabe dig på en sund måde, der tager hensyn til din blodsukkertype. Med felterne til at guide dig bliver der ikke som sådan tale om en fastlagt kur.