Et helt felt er altid 60 kcal (250 kJ); mens farverne på felterne viser næringsstofferne – således er:
På den måde bliver felterne et enkelt redskab til at holde styr på både kalorier og næringsstoffer i maden.
Det eneste, du skal gøre, er at holde øje med antallet af felter i den mad, du spiser, samt farverne på felterne.
Det er nemt at gå til og kræver ingen særlig viden.
Felterne lærer dig hurtigt, hvor meget og hvilken type mad du kan spise for at blive mæt og tabe dig på en sund måde, der samtidig tager hensyn til din blodsukkertype.
Når du har brugt lidt tid på at sætte dig ind i feltsystemet, vil du hurtigt begynde at tænke i “tal” og “farver”, både når du spiser, og når du køber ind.
Felterne er der som en hjælp og ikke en fastlagt kur.
Der er intet, der er forbudt.
Du har frihed til at vælge dine foretrukne råvarer, så længe du holder dig inden for de overordnede rammer for din anbefalede kostplan.
Systemet med felterne er udviklet og baseret på mere end 20 års forskningsarbejde ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Et stort antal mennesker har tabt mange kilo og lært at vedligeholde vægttab, fordi feltsystemet og KostKalenderen® har gjort det overskueligt, hvor meget de kan spise og drikke.
Din plan for felterne
Når du har fundet ud af, hvilken blodsukkertype du er, kan du bruge din individuelle plan for felterne – altså din personlige kostplan.
Hvis du er i tvivl om din blodsukkertype, kan du få en indikation ved at tage min enkle quiz her
For hver blodsukkertype er der en særlig plan, der viser, hvordan farverne på felterne ideelt bør fordeles.
Planen tager højde for både dit daglige kalorieforbrug og den kostsammensætning, der bedst passer til din blodsukkertype.
Husk, at et felt altid indeholder 60 kcal (250 kJ) uanset farve, så felterne kan nemt byttes ud med hinanden efter behov.
Glykæmisk Indeks
– hurtige og langsomme kulhydrater
I Blodsukkerkuren er der fokus på kulhydraterne og hvad de betyder for dit blodsukker, din mæthed og din sundhed.
Når du spiser kulhydratrig mad – som for eksempel brød, ris, pasta, frugt og grønt samt sukker – så vil det få dit blodsukker til at stige.
Hvor meget dit blodsukker stiger afhænger dels af, hvor stor en mængde kulhydrat, du spiser totalt; og dels af hvilken type af kulhydrater, du spiser.
Der er nemlig stor forskel på, hvor hurtigt de forskellige typer af kulhydrater når ind i din blodbane og hvordan de påvirker dit blodsukker.
Glykæmisk indeks (GI) er et mål for, hvordan kulhydratrig mad påvirker blodsukkeret.
Hvis en madvare har et lavt GI, betyder det, at blodsukkeret stiger langsommere og til et lavere niveau end efter kulhydrater med højt GI
Vi har inddelt den kulhydratholdige mad i gule, lysegrønne og mørkegrønne felter i forhold til, hvordan den påvirker dit blodsukker dvs. i højt, mellem eller lavt GI.
Højt GI – Hurtige kulhydrater:
Gule felter f.eks. sukker, slik og søde drikke
Lysegrønne felter med højt indhold af stivelse og få kostfibre – f.eks., hvidt brød, hvide ris, kartofler, cornflakes, finvalsede havregryn, morgenmadsprodukter med tilsat sukker
Mellem GI – Mellem hurtige kulhydrater:
Lysegrønne felter med højt indhold af fuldkorn og kostfibre – f.eks. grahamsbrød, fuldkorns hvedebrød, almindeligt fuldkornsrugbrød, groft knækbrød, brune ris, finvalsede havregryn, morgenmadsprodukter med højt fiberindhold og ingen sukker
Lavt GI – Langsomme kulhydrater:
Alle mørkegrønne felter – f.eks. frugt, grøntsager, bælgplanter, grovvalsede havregryn, fuldkornspasta, hele kerner af korn, brød med højt indhold af fuldkorn og højt indhold af hele kornkerner
Fakta
- Bugspytkirtlen er en aflang, tynd kirtel, som ligger på tværs lige bag og nedenfor mavesækken
- Bugspytkirtlen producerer enzymer, som er nødvendige, for at tarmen kan fordøje maden, samt hormonerne insulin og glukagon, som spiller en central rolle i reguleringen af blodsukkeret i kroppen
- Glukose er en form for sukker, som findes i forskellige typer mad
- Glukose er hovedenergikilden til alle cellerne i kroppen
Når du spiser i forhold til din kosttype, kan du tabe dig og holde vægten
Hvis du drømmer om at tabe dig, så har jeg den optimale løsning til dig.
Min KostKalender guider dig til at spise efter din kosttype, og felterne hjælper dig med at sammensætte den optimale kost til din kosttype.
Kostkalenderen er nem at gå til, og du behøver ingen særlig viden.
Felterne lærer dig hurtigt, hvor meget og hvad du kan spise for at blive mæt og tabe dig på en sund måde, der tager hensyn til din blodsukkertype. Med felterne til at guide dig bliver der ikke som sådan tale om en fastlagt kur.